❇️V rámci připravované spolupráce Záchranné služby Asociace Samaritánů ČR Praha-západ a Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje jsme se na jejich pozvání zúčastnili dne 27. 4. 2024 taktického cvičení jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí předurčených ve Středočeském kraji k plnění úkolů v oblasti ochrany obyvatelstva.

❇️Dvoudenní cvičení probíhající v okrese Nymburk spočívalo v plnění různých činností s tematikou ochrany obyvatelstva na osmnácti stanovištích. Na našem stanovišti jsme zúčastněným jednotkám i zástupcům krajského ředitelství HZS představili techniku Odřadu speciálních prací, se kterou se mohou setkat při případné spolupráci u rozsáhlého nebo dlouhotrvajícího zásahu.

❇️Naším úkolem by v takovém případě bylo především zajištění takzvaného týlového zabezpečení pro zasahující příslušníky složek IZS. Nejen hasičům bychom během náročného zásahu poskytli vybavené nafukovací stany a kontejnery pro odpočinek, základní občerstvení ve formě chlazených i teplých nápojů a potravinových doplňků k obnovení energie a potřebných látek a hygienické zázemí v podobě umývárny, sprchy a mobilní toalety.

❇️Při dlouhodobém zásahu jsme schopni přistavit i mobilní kuchyni a pro zasahující tak připravit plnohodnotnou stravu.

❇️Dnešního náročného cvičení se za Odřad speciálních prací Záchranné služby ASČR Praha-západ zúčastnilo technologické vozidlo s nafukovacím stanem, týlový kontejner přivezený vlastním kontejnerovým nosičem, automobilová cisterna s pitnou vodou, vozidlová polní kuchyně, autokaravan sloužící jako zázemí našeho personálu a velitelský vůz s dieselovým elektroagregátem, který zajistil pro celé naše stanoviště energetickou nezávislost. Soubor nejen této techniky umožňuje při našem nasazení plnou soběstačnost alespoň po dobu prvních 48 hodin zásahu.

❇️HZS Středočeského kraje velice děkujeme za pozvání k účasti na tomto zajímavém taktickém cvičení a děkujeme i členům dobrovolných jednotek za jejich návštěvu stanoviště a projevený zájem.