Festival VOTVÍRÁK 2023 a co je OSP⁉️

Letošní bilance tvořila čísla, která byla podobná těm loňským, a naši záchranáři se s nimi hravě vypořádali.

Konkrétně se jednalo o téměř 130 ošetřených pacientů na místě a dalších 30 jich bylo našimi prostředky transportováno do okolních nemocničních zařízení.

Celé zázemí a zabezpečení akce technicky zajištoval náš ODŘAD SPECIÁLNÍCH PRACÍ. Rádi bychom vám ve zkratce přestavili jeho činnost.

OSP je tým lidí a soubor speciální techniky, který je v pohotovosti 24/7 a je připraven na pokyn ředitele k jeho aktivaci – zrychleně se přesunout na místo určeného nasazení. Zpravidla OSP zasahuje při mimořádných událostech. Z minulosti nelze opomenout nasazení při povodních, tornádu, ale také při covidové pandemii na hranicích republiky. Opomenout nelze ani naši pomoc na začátku války, kdy jsme týdny působili v oblasti slovensko-ukrajinských hranic při migrační krizi.

ASČR několik let působí na letišti Václava Havla a v případě vyhlášení některého z tísňových stavů je OSP schopno poskytnout týlové zabezpečení v areálu letiště našim i ostatním záchranným a bezpečnostním složkám.

✅Odřad disponuje záchranářskou a týlovou technikou, jako jsou profesionální stany sloužící jako velkokapacitní ošetřovna či třídící pracoviště.

✅Dále je k dispozici kontejnerový systém včetně vlastního osmikolového nosiče. Kontejnery slouží jako pracoviště urgentního příjmu, mobilní ambulance, velící pracoviště řízení zásahů a týlové zabezpečení včetně sprchy a WC. V neposlední řadě k odřadu patří speciální vozidla jako mobilní operační středisko, cisterna pro přepravu pitné vody, obytné vozidlo, terénní čtyřkolka, motorový člun Rio Fish 650 a mobilní kuchyně.

‼️Celý odřad je koncipován tak, aby byl schopen svoji činnost poskytovat samostatně po dobu až 48 hodin, a to nezávisle na dodávce elektrické energie a pitné vody z vnějších zdrojů. K tomu slouží několik mobilních a přenosných elektrocentrál, z nich nejvýkonnější je 22 KW agregát. V případě výpadku veřejných komunikačních a datových sítí jsou k dispozici satelitní telefony, satelitní připojení k internetu a k rekognoskaci místa zásahu lze využít dron DJI Mavic 3.

Tags: