Je dalších čtrnáct dnů pryč, dívám se do statistik výjezdů našich posádek v posledních dnech.

Výjezdy, ke každému posádky, auta, kilometry, zdravotnický materiál, léky …prostě statistika. Statistika nuda je, slovy klasika. 

Ale za každým z těch čísel je jeden život, jeden osud a (ne)jeden příběh. Každý z výjezdů je jak kámen na hladině. Někdy přeskakuje jako žabka a vídáme se opakovaně, někdy zapadne hluboko a vytvoří vlny, zasahující daleko. 

Chci se s vámi dělit o některé příběhy. K zamyšlení, pro poučení i pobavení…co kde chce, jsou takové, jaký je sám život.

1.květen, 2023

Duben předal vládu dalšímu z Měsíčků a vládnout bude Květen. Je tak čas splnit slib dříve než o Vánocích. Letošní jaro přineslo apríl v plné palbě. Počasí jak na houpačce a ještě do toho Velikonoce. Naše posádky slavily svátky jara v plné polní a že těch výjezdů nebylo zase málo. 

Jak je vidět, jarní únava se projevuje a tak jeden z našich budoucích klientů zatoužil po uvolnění zimou ztuhlého svalstva a rozhodl se pro jarní masáž. Netušil však, že se z masáže vyklube zážitek trochu jiného rázu, než očekával…

Výzva pro zasahující posádku záchranářů byla „úraz“. Zajímavé bylo i upřesnění „jehla pod levou lopatkou“ a místo úrazu vrátnice strojírenské firmy. Samozřejmě široké pole pro spekulace, ale realitu nikdo ze záchranářů nečekal. Jehla byla akupunkturní a pacientovi ji údajně v zádech zalomil kolega, který se pasoval na odborníka na akupunkturu a masáže. Pacient byl nejprve silně rozčarovaný z faktu, že posádka jej nehodlá operovat přímo na místě a označil ji za partu neschopných trotlů. Nakonec postižený, s nyní již kombinovanou bolestí zad, skončil v péči chirurga, který výkonem svého skalpelu hodným práce studnaře, nakonec konstatoval, že nikde žádná jehla v zádech není. Poučení – zkuste se svěřit raději do péče odborníků rovnou.


Volné dny jsou ve znamení družení. Jaké mohou být konce se svěřily dvě z našich posádek. Jedna vyrazila k večernímu úrazu v klubovně kina. Úraz ruky mladého muže lákal k očekávání alkoholového opojení, ale typující by byl zklamán prohrou. Jednalo se o klub, nikoli rváčů, ale siláků, trénujících na přebor v přetlačované známé jako páka. Při dostatečné motivaci a zavilosti se dá pořídit vykloubené rameno i zlomená ruka… a přes to všechno utrpení prohrát! 

To další výzva v seznamu nenechala nikoho na pochybách – muž ležící uprostřed vozovky. Na místě čeká smutný pejskař, který chtěl pomoci, mrzutá policejní hlídka a uprostřed silnice se rozvalující chlap, nepřetržitě posílající všechny na nehostinná temná místa. On si může demokraticky ležet, kde chce…

To, že je hezky, přesvědčilo našeho dalšího klienta k tomu, aby skočil do rybníka. Ale protože je stále voda studená, nesvléknul se a pro jistotu, jako prevenci proti zlodějům, vzal si s sebou i ruksak… takto to zní jako fraška. Bohužel boj o život muže, který se pod vlivem obsahu tří lahví tvrdého alkoholu rozhodl k divnému kroku, nebyl úplně snadný. Kombinace studené vody a alkoholu vedla k topení a podchlazení. Ve vážném stavu si vyžádal i let záchranářským vrtulníkem. Když se probral, byl pobouřený, rozhodl se totiž skoncovat se životem, a někdo mu udělal čáru přes rozpočet.

Pondělí velikonoční nepřekvapilo. Ebrieta (podstatně méně vznešeně též označovaná jako opilost) řádila jak pominutá, a nechodila koledovat sama. Povětšinou byla provázena úrazy, ať již byla příčinou pořezání mladistvého o přehlédnutou dveřní skleněnou výplň nebo konfliktu s domácím. Ale úrazy umí chodit i samy a tak se naše posádka zapotila ve slunečném dni u ošklivého pořezání stehna motorovou pilou. Pila má nehezkou vlastnost a tělesné tkáně trhá, zranění jsou povětšinou vážná a špatně se hojí. Tentokrát pila kousla dřevorubkyni. Ta měla ale štěstí v neštěstí, perfektně nabrífovaná rodina provedla ukázkové zaškrcení nad ránou směrem k srdci a to dokonce dostatečně širokým a nerolujícím se škrtidlem. Kvůli chybě pomáhajících rozhodně tedy paní o nohu nepřijde. 


Správné zaškrcení – vždy kdy jde až nad kloubem končetiny a to směrem srdci. Škrtidlo ideálně 5 cm šíře a to takové, které se neshrne a šířku udrží i při stažení. V rámci možností pak končetinu tzv. elevujeme, tedy zvedáme nad úroveň srdce. Když je to možné, zaznamenáme čas zaškrcení (viděla jsem i zapsáno rtěnkou na čele zraněného, a opravdu to nebylo telefonní číslo). Zaškrcení nepovolujeme! Vždy přivoláme odbornou pomoc.


A jaké byly „čarodějnice“? Valpuržina noc, noc ohňů, finální loučení se zimou? Čtěte i příště!

Deníčky prolistovala a sepsala: Karolína Machová

Tags: