Praha, 15. března 2023 – Dva záchranáři v akci, ujetá vzdálenost 2746 kilometrů během 39 hodin, ale hlavně jedno splněné nelehké přání. To je stručná charakteristika dalšího výjezdu Sanitky přání Asociace samaritánů ČR. Klientkou byla tentokrát pacientka v konečném stádiu závažného onemocnění, která projevila touhu vrátit se na poslední dny svého života zpět na Ukrajinu, odkud ji před rokem vyhnala válka, jež nemilosrdně rozdělila její rodinu.

„V minulých dnech jsme byli osloveni s žádostí o transport pacientky v terminálním stádiu nádorového onemocnění na území Ukrajiny,“ uvádí záchranářka Petra Homolová, manažerka projektu Sanitka přání Asociace samaritánů ČR. „Vzhledem ke stále se zhoršujícímu zdravotnímu stavu nesneslo toto přání odkladu a okamžitě jsme spustili náš precizně nastavený mechanismus včetně vyřizování administrativních náležitostí, abychom mohli vyrazit s pacientkou do ukrajinského Kozjatinu co nejdříve,“ dodává Petra Homolová.

K zajištění hladkého splnění tohoto přání výrazně přispěla dobrá spolupráce s mobilním hospicem Strom života a Charitou Zlín, které se o pacientku staraly. Splnění přání také výrazně urychlila hladká komunikace s rodinou klientky a bezvadná spolupráce s ukrajinskou stanou. Dvoučlenná posádka sanitky přání tak mohla klientku i s manželem vyzvednout ve Vlašském Meziříčí, kde v ČR našli přechodný domov, vyzvednout velmi rychle a vyrazit na Ukrajinu. Při loučení s vnoučaty a dalšími členy rodiny, kteří i nadále zůstávají v ČR, došlo na množství emocí i slz. „Velké emoce jsou součástí každého výjezdu naší speciální sanitky, a to i často na straně našich zdravotníků,“ vysvětluje Petra Homolová, že nejde o nic výjimečného.

Sanitka přání Asociace samaritánů ČR plní nejrůznější přání lidem, kteří to ze závažných zdravotních důvodů již nezvládají sami, ani za pomoci svých blízkých. Projekt pomáhá klientům navštívit vytoužené místo, zúčastnit se koncertu oblíbené kapely, naživo fandit svému oblíbenému týmu nebo se jen zúčastnit rodinného setkání. Díky Sanitce přání ASČR je možné plnit přání klientům od dětského až po seniorský věk. Samozřejmostí je individuální přístup zohledňující zdravotní stav klienta.